Kulturális Intézmények

      ELEMY SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT
      7975 Kétújfalu, Zrínyi u.
      Fenntartó: : Kétújfau Község Önkormányzat
                            7975, Kétújfalu, Arany j. u. 11.

      Elérhetőség: +36/342-201
      E-mail: ketujfalupolgarmester[at]gmail[dot]com

 

      KÉTÚJFALU KÖNYVTÁRI, INFORMÁCIÓS ÉS KÖZÖSSÉGI HELY
      7975 Kétújfalu, Zrínyi u. 30.
      Fenntartó: Baranyai Könytárellátás, Szigetvári Ellátási Térség
      Könyvtáros: Madács Anasztázia
      Elérhetőség: +36/73/342-044
      E-mail: aniikszt[at]freemail[dot]hu

      Nyitvatartás:
      Átmenetileg szünetel.

 

 

Kétújfalu Község Önkormányzat kézműves műhelye. Az alkotóház 2020. október 2-án nyílt meg. Névadóján a Hatalkotó ház nevet kapta. Funkcióját tekintve olyan közösségi tér, mely az alkotni vágyó emberek számára biztosít inspiráló környezetet. Olyan kiállító tér, ahol a hagyományos népi berendezés nem csak bemutatja és nem engedi feledni népi értékeinket, hanem szolgálja is a népi mesterségek megismerését, művelését, ahol folyamatos gyűjtőmunkával helytörténeti emlékeink láthatóvá válnak.
Az alkotó ház három klubot működtet.
Hatjáték klub: gyerekek, fiatalok számára létrehozott program, mely heti rendszerességgel működik. Különféle játéklehetőség biztosítása, elsajátítása a cél a különböző korosztályok szórakoztatására, tehetséggondozására, fejlesztésére. Cél továbbá: csatlakozás nagyobb játékos közösségekhez.

Nosztalgia klub: olyan életesemények felelevenítése, mely Kétújfalu elmúlt éveiben meghatározó jelentőségű volt. Legyen szó gasztronómiáról, kézművességről, hagyományápolásról, népi jeles napok programjairól, településünk elfeledett legendáiról, földrajzi, történelmi értékeinkről.
Gyapjas klub: a szövés- fonás, nemezelés, és egyéb szálas anyagokkal kapcsolatos kézműves tevékenységek klubja. Fő cél az alkotás öröme a hagyományok ápolása, őrzése.

A HATALKOTÓ HÁZ TÖRTÉNETE
Majd egy éve, Zsuzsanna napján…
Majd egy éve, Zsuzsanna napján hivatalos keretek közt, a Kétújfalu Község Önkormányzat ingatlana lett a Zrínyi utca 21. szám alatt lévő porta, a rajta álló lakóházzal, melléképületekkel. Korábban ez a házszám 22. volt, s az 1970-es évek végén változott 21-re.
A telek, a ház, a Grósz család birtokában állt. Ebbe a házba született 1906-ban Lempel Julianna. Ő Grósz Ágnes és „BUMBERDOS” Lempel János gyermeke volt. Julianna feleségül ment az 1904-ben született Klumzer Fülöphöz. Gyermekük Klumzer Mária, Marika néni, aki haláláig, 2018. tavaszáig élt itt. A megüresedett házat a leszármazottak eladták 2020. februárjában és így került a Kétújfalu Község Önkormányzat saját tulajdonába.
A ház arculata már nem a régi. Többször átépítették. Először az elhasználódott nyílászárókat cserélték ki az utcafronton az 1960-as évek elején és a 2 darab zsalus ablak helyébe egy háromszárnyas ablak került, mely ma is látható. Ez a falrész az 1990-es években további kőműves munkálatok által megerősítésre, stabilizálásra került. Az udvarról nyíló bejárat is az 1960-as években lett fedett, zárt veranda. Az üveges ablak vasszerkezetét a Zrínyi utcában, a mai óvoda udvarán álló kovácsműhelyben készítették. A veranda felépítési munkálatait Hébestál Jakab kőműves végezte.
A ház történetéről az információt  Litter Lászlóné, született Dóczi Mária adta közre. Nagyszülei voltak: Lempel Julianna és Klumzer Fülöp. (2021.02.08.)