Hatalkotó ház

7975 Kétújfalu, Zrínyi 21.

Alkotóház vezető: Boós Gyuláné Nagy Edina

elérhetőség: 06-73/542-016

email: ketujfalupolgarmester[at]gmail[dot]com

 

Kétújfalu Község Önkormányzat kézműves műhelye. Az alkotóház 2020. október 2-án nyílt meg. Névadóján a Hatalkotó ház nevet kapta. Funkcióját tekintve olyan közösségi tér, mely az alkotni vágyó emberek számára biztosít inspiráló környezetet. Olyan kiállító tér, ahol a hagyományos népi berendezés nem csak bemutatja és nem engedi feledni népi értékeinket, hanem szolgálja is a népi mesterségek megismerését, művelését, ahol folyamatos gyűjtőmunkával helytörténeti emlékeink láthatóvá válnak.

Az alkotó ház három klubot működtet: Hatjáték klub, Nosztalgia klub és Gyapjas klub.

Hatjáték klub: gyerekek, fiatalok számára létrehozott program, mely heti rendszerességgel működik. Különféle játéklehetőség biztosítása, elsajátítása a cél a különböző korosztályok szórakoztatására, tehetséggondozására, fejlesztésére. A táblás játékok a logikus gondolkodásfejlesztést segítik, az ügyességi játékok a mozgáskoordinációt fejlesztik. Cél nagyobb játékos közösségekhez csatlakozni és minél több embert a csapatba csalogatni, valamint a fiatalok mellett, a játszani vágyó idősebb generáció megszólítása.

Nosztalgia klub: olyan életesemények felelevenítése, mely Kétújfalu elmúlt éveiben meghatározó jelentőségű volt. Legyen szó gasztronómiáról, kézművességről, hagyományápolásról, népi jeles napok programjairól, településünk elfeledett legendáiról, földrajzi, történelmi értékeinkről.

Gyapjas klub: a szövés- fonás, nemezelés, és egyébszálas anyagokkal kapcsolatos kézműves tevékenységek klubja. Fő cél az alkotás öröme a hagyományok ápolása, őrzése.

A HATALKOTÓ HÁZ TÖRTÉNETE

Majd egy éve, Zsuzsanna napján…

 

Majd egy éve, Zsuzsanna napján hivatalos keretek közt, a Kétújfalu Község Önkormányzat ingatlana lett a Zrínyi utca 21. szám alatt lévő porta, a rajta álló lakóházzal, melléképületekkel. Korábban ez a házszám 22. volt, s az 1970-es évek végén változott 21-re.

A telek, a ház, a Grósz család birtokában állt. Ebbe a házba született 1906-ban Lempel Julianna. Ő Grósz Ágnes és „BUMBERDOS” Lempel János gyermeke volt. Julianna feleségül ment az 1904-ben született Klumzer Fülöphöz. Gyermekük Klumzer Mária, Marika néni, aki haláláig, 2018. tavaszáig élt itt. A megüresedett házat a leszármazottak eladták 2020. februárjában és így került a Kétújfalu Község Önkormányzat saját tulajdonába.

A ház arculata már nem a régi. Többször átépítették. Először az elhasználódott nyílászárókat cserélték ki az utcafronton az 1960-as évek elején és a 2 darab zsalus ablak helyébe egy háromszárnyas ablak került, mely ma is látható. Ez a falrész az 1990-es években további kőműves